Snoei tips

Net als mensen is iedere boom anders en heeft andere zorg nodig. Snoeien kan de boom helpen of beschadigen. Snoei is echt een kunst door de vele verschillende snoeimethodes die er zijn. Laat het grote snoeiwerk doen door iemand met de juiste kennis en ervaring. 

Mocht je het toch zelf wat onderhoud willen doen? Hieronder enkele tips:

Snoei takken geen topjes
Topjes afknippen is slechter voor de plant dan grote stukken afknippen. Wanneer je een topje afknipt groeit er in zijn plaats soms wel zes nieuwe takken uit. Zo blijf je snoeien! Het is beter om te kijken welke tak het sterkste is en de juiste kant uitgroeit. Knip het vanaf daar af.

Blijf uit de buurt van de stam
Te dicht bij de stam afsnoeien werkt ook niet, dan gaat de boom compenseren en krijg je waterlot. Dit zijn kleine takjes die in een snel tempo op de stam groeien. 

Snoei van beneden naar boven
Snoei de takken nooit van bovenaf naar beneden. De tak scheurt door het gewicht in tot aan de stam. Hierdoor kan de stam infecties van schimmels oplopen. 

Snoei niet te veel
Snoei nooit te veel af en behoudt altijd de natuurlijke vorm van je boom. Bij te agressief snoeien zal de boom grote stress ondervinden. Het gevolg hiervan is dat de boom heel veel kleine takken aan gaat maken. 

Heeft je boom of bomen onderhoud nodig? Neem dan contact met ons op en wij zorgen ervoor dat je boom er goed uit blijft zien!